הפולמוס

התופעה של הצפנת אינפורמציה בתורה בדילוגי אותיות, נחקרה בשנים האחרונות על ידי אנשים רציניים ביניהם מתמטיקאים חשובים. החוקרים דורון ויצטום(1) ואליהו ריפס(2) ביחד עם יואב רוזנברג שכתב את תוכנת המחשב לניסוי, הציגו עבודה המוכיחה לטענתם את אמיתות התופעה. במאמרם הראו חוקרים אלה שזוגות של מילים שיש ביניהן קשר מושגי, (שמות רבנים ותאריכי לידתם או פטירתם) המופיעים בדילוג שווה בספר בראשית, נוטים ליצור על פני הטקסט מבנה גיאומטרי קומפקטי באופן החורג בהרבה מהצפוי באופן אקראי. עבודתם זו תכונה:  (3)WRR בהמשך הוצגו עבודות נוספות. שהצביעו על תופעות דומות. משלא נמצאו כשלים במתודה המתמטית קיבלו רבים את התוצאות, אך היו גם כאלה ששללו מראש היתכנות המסקנות שעמדו בסתירה להשקפת עולמם. הם העלו את הסברה שהצלחת הניסוי נובעת מהעובדה שהפרוטוקול לפיו נערך המדגם, אינו סגור הרמטית כלומר: מותיר "חופש משחק" המאפשר "תפירת" מדגם שיניב את התוצאה שהתקבלה. לחיזוק טענתם זו, "תפרו" רשימה שנערכה לטענתם בהתאם לכללי הפרוטוקול (טענה אותה דוחה בתוקף דורון ויצטום) והמניבה תוצאות דומות בספר "מלחמה ושלום"(4) . המבקרים נמנעו מהטחת האשמה בהטיה מודעת של התוצאות. יושרתו המפורסמת של פרופסור אליהו ריפס אינה מוטלת בספק. (על דורון ויצטום כותב אחד מגדולי ישראל המכירו היטב, שהוא "מיחידי הדור במידת האמת").(5) יתירה מזאת, גם אם נקבל את הטענה שהפרוטוקול מאפשר חופש בחירה הפוגם באובייקטיביות, מכל מקום הרשימות למדגם נערכו באופן אפריורי על ידי מומחה: פרופסור שלמה זלמן הבלין(6) שעל פי עדותו לא היה לו כל מידע אודות הניסוי עצמו. את כללי הכתיב קבע מומחה ללשון מר יעקב אורבך ז"ל. די בעובדות אלה כדי לקבל את תקפות התוצאות. בהזדמנויות שונות טענו המתנגדים כי עצם האפשרות ל-"תפירת מדגם", הופכת את הניסוי ללא אובייקטיבי, קרי: "לא מדעי". כל הסבר "אפשרי", ויהיה אפילו דחוק מאד, עדיף לדעתם על פני הסבר שעל פי השקפת עולמם הוא לחלוטין "בלתי אפשרי".
לא זו המסגרת להיכנס לפרטים הרבים של המחלוקת. הקורא מופנה לחומר הרב שהתפרסם באינטרנט ובעיקר זה המופיע באתר המצוין והמפורט של דורון ויצטום.

(1) תלמיד חכם ופיזיקאי.
(2) פרופסור אליהו ריפס, המחלקה למתמטיקה האוניברסיטה העברית בירושלים.
(3)  D. Witztum, E. Rips, and Y. Rosenberg. Equidistant letter sequencesin the book of      Genesis  Statistical Science, 9(3):429–438, August    1994
(4) מ. בר-הלל, ד. בר-נתן, ב. מק-קי, לדלג אפשר גם ב"מלחמה ושלום", גליליאו 25, התשנ"ח, עמ' 57-52
(5) הרב שלמה פישר שליט"א, בספרו "בית ישי" בהקדמה לספר.
(6) ראש המחלקה לספרנות וביבליוגרפיה אוניברסיטת בר אילן,

כתיבת תגובה