מחקרים

בשנת 1994, פרסמו 3 חוקרים  ויצטום, ריפס ורוזנברג, (WRR) מחקר בביטאון סטטיסטי  רב יוקרה  (Statistical Science 1994, Vol. 9, No. 3, 429-438) .  במאמרם  המתאר את מה שידוע בשם "ניסוי הרבנים" טוענים החוקרים כי הוכיחו שבספר בראשית מוצפן מידע היסטורי המתייחס לתקופה המאוחרת באלפי שנים מתאריך כתיבת התורה.  ההצפנה נעשית  בשיטת דילוגי האותיות.  פרסום המחקר עורר פולמוס סוער. מחד ניצב ציבור גדול של תומכים שהיה מוכן לקבל את הניסוי ומסקנותיו כדבר ממשי. האמונה בקיומו של מידע מוצפן בתורה אודות העולם,  מעוגנת זה אלפי שנים במסורת היהודית, והיא נחלתם של מיליוני בני אדם. לדידם, חשיפת המידע ושיטות ההצפנה המתאפשרים כיום באמצעות  כוחו של המחשב, הוא אכן דבר מעורר השתאות , אך אין בו חידוש עקרוני.

טענות המתנגדים:

מעברו השני של המתרס  עמדו אלה אשר סירבו להכיר  במסקנות המחקר אודות מידע עתידי המוצפן בתורה  כדבר אפשרי. העובדה שלא ניתן  למצוא דופי במחקר שנערך תוך הקפדה על  כללים והנחיות שהוכתבו על ידי  מומחים אובייקטיבים, מעורר אמנם סקרנות ותמיהה,  אלא שהסבר המבוסס על קיום מידע מוצפן בתורה הוא לפי השקפת עולמם  בלתי אפשרי. האתגר לפענוח  השאלה: "מה קורה כאן", נותר בעינו זמן רב.  במשך מספר שנים נעשו ניסיונות לערער את יסודות המחקר ולסתור את מסקנותיו, אך ללא הועיל.  רק כ- 5 שנים לאחר הפרסום, בשנת 1999, פרסמו הפרופסורים ברנדן מקי, מיה בר-הלל, דרור בר-נתן וגיל קלעי (מבב"ק) באותו ביטאון עצמו, מאמר המתיימר לספק "הסבר רציונאלי"  מסוג חדש לחידה הבלתי פתורה. טענתם העיקרית של  בעלי המאמר היא , שאם אכן מחקר כזה  נערך ביושר – מסקנותיו  תקיפות, אלא שבאמצעות מעשי זיוף ותרמית  ניתן לכוון את המחקר באופן  שיביא ל-"תוצאות הרצויות".  כראיה ל-"הסבר" זה הם מדגימים "ניסוי מבושל" הדומה לניסוי שנעשה בספר בראשית, ושתוצאותיו בטקסט אחר – בספר "מלחמה ושלום" של טולסטוי דומות לתוצאות שהתקבלו בספר בראשית.

דומה שהעובדה שחלק לפחות מהמעורבים במחקר המקורי, הינם אנשי אקדמיה שישרם האינטלקטואלי אינו שנוי במחלוקת, (כמו פרופסור אליהו ריפס, מתמטיקאי בעל שם עולמי מהאוניברסיטה העברית בירושלים או פרופסור ש.ז. הבלין מומחה לביבליוגרפיה של אישים יהודים, מאוניברסיטת בר אילן), העמידה את הטוענים לזיוף בעמדה לא נוחה, ואף במבוכה מסוימת. כנגד זה ועל מנת לרכך את טענתם הפוגעת, העלו המתנגדים את הטענה הבאה: "אין בידנו הוכחה כי אכן נעשתה תרמית, אלא, העובדה שעל ידי שימוש בתרמית וזיוף ניתן להביא לתוצאות דומות, הופכת את כל העניין ללא מדעי, שכן, מדע איננו יכול להיות מבוסס על אמון בישרם של החוקרים".

מה חבל, שניסיונות אינספור למצוא פגמים במחקר עצמו בצירוף האמונה הבלתי מתפשרת בדבר אי היתכנות מסקנותיו, הביאו את כותבי המאמר להרחיק לכת ולטעון טענות כאלה.

 בסדרת מאמרים  יסודית ומעמיקה, מפריך  דורון ויצטום אחת לאחת את הטענות שהועלו על ידי המתנגדים.

מחקרים חדשים מאשרים כאמור את המסקנה כי קיים מידע המוצפן בדילוגי אותיות בתורה. כפי שיוסבר בהמשך, הפעם מדובר במחקרים מסוג חדש שלגביו כל טענות המתנגדים  אינן, ולא יכולות להיות תקפות.

כתיבת תגובה